Sosyal Medya Pazarlama

Çok Katlı Pazarlama Gücünü Nereden Alır?

Ağustos 13, 2009

3596430413_0151ba586b

Bu iş modelinin bu denli güçlü bir pazarlama, satış ve dağıtım tarzı olmasının ardında dört önemli etken vardır:

1) Kaldıraç faktörü:
J. Paul Getty’nin ünlü deyişi, çok katlı pazarlamanın dayandığı kaldıraç faktörünü çok güzel özetler: Getty, “Kendi çabamın %100’üyle para kazanmak yerine 100 kişinin herbirinin çabalarının %1’iyle kazanmayı tercih ederim.” der. Buradaki mantık çok basittir; bir kişinin çalışmak için en fazla 24 saati vardır, bir 25. saati yoktur. Çok katlı pazarlama, hem paranın ve hem de zamanın kaldıraçla çoğalması üzerine inşa edilmiştir.

2) Tortusal kazanç:
Bazılarınca pasif kazanç olarak da adlandırılan tortusal kazanca en güzel örnek, sanatçıların telif hakkı gelirleridir. Sanatçılar bir eser yaratırlar ve o eseri yarattıktan çok sonra bile ondan kazanmaya devam ederler. Çok katlı pazarlamada da bir kişi ekibe kayıt edilir, eğitilir, yetiştirilir, sonra bu kişinin başarısı oranında onu ekibe alan kişi, kazanmaya devam eder.

3) Geometrik büyüme:
Ekipteki herkes üçer kişi kayıt etse,10 seviye sonra ekip kaç kişi oluyor, bir hesap eder misiniz? Ya bu kişilerin hepsi de bir ay içinde 250 TL’lik ürün satın alsalar, toplam ekip cironuz ne kadar olur? Büyümenin geometrik olması, çok katlı pazarlamayı güçlü bir model yapan önemli bir etkendir.

4) Kulaktan kulağa pazarlama:
Pazarlama dünyasının “guru”ları, geçtiğimiz yıllarda bu kavramı sanki yeni bir buluşmuş gibi önümüze getirdi. Oysa bu, çok katlı pazarlamanın hep en önemli dört dayanağından biri olarak sahadaki gündelik yaşamın içinde olmuştu, hem de ta 1945’lerden beri.

Kaynak: Dogrudan satış- Hakkı Özmoralı

You Might Also Like