Kategorilenmemiş

Etkili Konuşma İçin Soru Sorma Sanatı

Ağustos 18, 2010

Nasıl yani, ben konuşmayı bilmiyor muyum? Tabi ki biliyorsunuz ama bize verilmiş en büyük yeteneklerden biri olan konuşmanın aslında ne kadar etkili ve önemli bir araç olduğunun farkında değiliz. Etkili konuşma demek, doğru kelimelerle, doğru zamanda doğru cümleleri kurmak demektir. Bu kurduğumuz doğru cümleleri telaffuz ederken de düzgün bir tonlama ve imla kurallarını kullandığımızda sonuç; tek kelimeyle muhteşem.

Sadece bu kadar mı yani! Doğru kelimeler, doğru cümleler, tonlama, imla kuralları… Tabi ki bu kadar değil. Bunları yapıyorsanız biraz önce söylediğimiz gibi muhteşem sonuca ulaşmışsınız demektir. Peki ya daha fazlası? Daha fazlası ne demek? Zaten etkili konuşabilen bir insanım artık… Peki, daha muhteşemine ne dersiniz? Bir adım ileriye geçmeye ne dersiniz? Nasıl mı? Yazının başından beri defalarca kullandığım ve kullanmayı çok sevdiğim bir yöntemle; SORU SORARAK.

Peki, bu soruların büyüsü nedir? Nasıl bir adım ileriye götürüyor bizi? Bir insana soru sorarak onu nasıl etkileyebilirim ki? Konumuz etkin konuşma için soru sorma sanatı, bu kadar çok soru sorduk. Hadi gelin birlikte cevaplarını bulalım, örnekler verelim ve gerçekten bu soruların ne kadar etkili olduğunu anlayalım.

İlk önce soru çeşitlerine ve bu soruları sorduğumuzda ne gibi tepkiler alacağımıza bakalım.

1-      Açık Uçlu Sorular: Açık uçlu sorular karşı tarafı ya da ( bu soruları kendinize soruyorsanız ) kendinizi konuşturan sorulardır. Örnek vermek gerekirse; “Peki bu soruların büyüsü nedir? Nasıl bir adım ileriye götürüyor bizi? Bir insana soru sorarak onu nasıl etkileyebilirim ki?” bu soruları bir önceki paragrafımızda kullandık. Peki, bu soruların konuşturabilme özelliği nereden geliyor? Ne, Nasıl ve Niçin gibi benim kurcalama aracı dediğim sorular ucu açık sorulardır. Bu soru kelimelerini kullandığımız tüm cümlelerden sonra bırakın karşınızdaki kişi anlatsın, anlatsın, anlatsın… Bu tarz soruları genelde psikologlar kullanırlar. İnsanların geçmişlerinde ve bugünlerinde yaşadıkları olayları hiç durmadan anlatmaları için sadece bu sorular yeterlidir.

2-      Yarı Açık – Yarı Kapalı Sorular: bu tip sorular genelde sadece o anda bir bilgi almak için kullanılır. Yarı Açık Yarı Kapalı Sorular; Nerede, Ne Zaman, Kiminle soruları ile oluşturulur. “Umut ne zaman kariyerini planlayacaksın? – Kariyer Planımı … tarihinde planlayacağım.” “Bu eğitimi nerede yapmayı düşünüyorsunuz? – Bu eğitimi … yapmayı düşünüyoruz.”

3-      Kapalı Uçlu Sorular: En sevdiğim sorulardır. Motive etmek için kullanılırlar. Cevabı genellikle evet ( istisnalar olabilir ) kelimesidir. Örneğin: “Bu maçı kazanmak istiyor musunuz? – EVEEETT” “Bu şekilde devam edersen başaracağını biliyor musun? – EVET” “Vazgeçmediğin sürece o güzel güne daha da yaklaştığını biliyor musun? – EVET.”

Bu soru çeşitlerinin içinden o an ki konuşmamıza en uygun olanını seçip kullandığımızda, kendimizi ve karşımızdaki kişi-kişileri hayretler içerisinde bıraktığımızda işte o muhteşemin bir adım ötesine geçmiş olacağız. Hangi meslek sahibi olursanız olun, yaşınız kaç olursa olsun, etkili konuşma hayatınızın en önemli anahtarlarından biridir.

Bu anahtarı keşfetmek ve kullanmak gerçekten çok kolay. Gelin hep birlikte daha iyi bir iletişim, daha az tartışan bir toplum için etkin konuşmaya özen gösterelim. Anlatmak istediklerimizi en iyi şekilde sunalım ki, karşımızda her kim olursa olsun bu sunuma hayır diyemesin.

You Might Also Like