Başarı, Finansal Zeka

Mükemmelliğin Açlık Krizleri

Eylül 7, 2010

Sıradanlık, mükemmellik için çekilen açlık krizlerini dindirebilir mi? Statükoya boyun eğmek sizi sıradanlığa mahkum eder mi? En büyük yararı sağlayacak olan için açlık çekmek zor olduğu gibi yanıltıcıdır da. Mükemmel olma çabasından vazgeçmemize katkıda bulunan pek çok etken vardır.

Sıradanlık, mükemmellik için çekilen açlık krizlerini dindirebilir mi? Statükoya boyun eğmek sizi sıradanlığa mahkum eder mi? En büyük yararı sağlayacak olan için açlık çekmek zor olduğu gibi yanıltıcıdır da. Mükemmel olma çabasından vazgeçmemize katkıda bulunan pek çok etken vardır.

Marjinal başarı en büyük düşmanınız olabilir; çünkü sizi mükemmelliğe yönelten, mükemmellik için çaba göstermenizi sağlayan acıları yatıştırabilir. Bunu, sağlıksız besinlerin tıpkı sağlıklı besinler kadar açlığınızı giderebilmelerine benzetebiliriz. Bu durum tam şu son ekonomik durgunluktan önce kolayca görülebiliyordu. Güçlü ekonomi öylesine bir bolluk yaratmıştı ki başarılı olmak için mükemmel olmaya gerek yoktu. Eğer siz de marjinal başarının tadını aldıysanız mükemmellik arayışından vazgeçmiş olabilirsiniz. Uzun vadeli başarı için çok çalışmak ve kararlılık, olmazsa olmaz unsurlardır.
Kişisel gelişim eksikliği de sıradanlığın ana nedenlerinden biridir. İyi bir öğrenme ve gelişme programının olmaması rehavete kapılmanıza neden olur ve hiçbir şekilde zorlanmadığınız için kendinizi geliştiremez, daha iyiye gidemezsiniz. Öğrenmek, eğitim almak ve gelişmek başarılı olmak için vazgeçilmez koşullardır. Daha az kaynakla daha çok sonuç üretmek; “bu benim işim değil” biçimindeki engelleri ortadan kaldıracak yetenek ve esnekliğe sahip olmanızı gerektirir.

Ekonomi iyiye doğru giderken en yetenekli, en zeki insanlar ücret artışları ve terfilerle ödüllendirileceklerdir. Siz de kişisel ve mesleki gelişiminiz için biraz para ve zaman harcayın; kendinize bu yatırımı yapın. Performansınızı sürekli olarak iyileştirmenin yollarını arayın. Şimdi yaptığınız işi yaşam boyu sürdürebileceğinizi düşünmeyin, rehavete kapılmayın.

Küçük bir havuzdaki büyük balığı düşünün. Büyük balık her istediğini yapabilir. Havuzun kralı odur. Onun havuzdaki egemenliğini hiçbir şey sarsamaz. Büyük balık sürekli olarak küçük balıkları yiyerek beslenir; şişmanlar ve hareketleri ağırlaşır. Günler ve geceler hiçbir sorun olmadan, rahatça geçer; hiçbir tehlike yoktur. Bu durum büyük balığın başarılı görünmesine neden olur. Hatta küçük balıklar büyük balığı kıskanabilirler de. Derken bir gün yağmur başlar, kısa süre içinde sel basar. Büyük balık birden bire kendini alıştığı küçük havuzdan çok daha büyük bir gölün içinde bulur. Çevresi kendinden daha büyük ve fiziksel olarak daha üstün balıklarla doludur. Sel geldikten ve statüsü değiştikten kısa bir süre sonra büyük balık, başka bir balığın midesindedir.

Bu büyük balığa benzeyen çok sayıda insan vardır. Ortada herhangi bir tehlikenin olmadığı algısı rehavete kapılmaya neden olur. Bu nedenle performansınıza dikkat edin ve mükemmelliği aramaktan vazgeçmeyin. Güvenli bir ortam sıradan bir performansa yol açabilir.

Yaşamda mükemmellik peşinde koşma dürtüsünü ne harekete geçirir? Mükemmellik açlığını yaratan nedir? Marjinal başarının yaşamınıza girmesiyle birlikte bu açlık nasıl yok olur? Gelişmek için sizi sahip olduğunuzu düşündüğünüz potansiyelinizin tamamını kullanmaya, sonra da biraz ötesine geçmeye zorlayacak bir kültür yaratın.

Gerekli çabayı gösterdiğinizde sürekli bir iyileşme gösterebilir, mucizevi bir şekilde gelişebilirsiniz. Geçmişinizde nasıl koçlarınız ve öğretmenleriniz sizi gelişmeniz için zorlamışlarsa bugün de aynı şeyi yapabilirler. Sizi mükemmelliğe doğru itecek bir kişisel koç arayın ve mükemmellik açlığı çekmekten vazgeçmeyin!

John Grubbs, bir etkili eğitim ve danışmanlık şirketi olan GCI’nın baş danışmanı ve sahibidir.

Performansınıza dikkat edin ve mükemmelliği aramaktan vazgeçmeyin.
Marjinal başarılar, çoğu zaman mükemmellik arayışına son vermenize neden olabilir.
Bu noktada performansınızı sürekli iyileştirerek mükemmellik açlığına
son verebilirsiniz.

You Might Also Like